1. Tuyển Mod quản lý diễn đàn. Các thành viên xem chi tiết tại đây

Công Nghệ Nano ( Nanotechnology )

Chủ đề trong 'Khoa học công nghệ và môi trường' bởi anhkhoayy, 09/05/2002.

 1. 1 người đang xem box này (Thành viên: 0, Khách: 1)
 1. anhkhoayy

  anhkhoayy Thành viên quen thuộc

  Tham gia ngày:
  24/02/2002
  Bài viết:
  483
  Đã được thích:
  0
  Công Nghệ Nano ( Nanotechnology )

  Công Nghệ Nano " Nanotechnology " là 1trong những
  ngành Khoa Học Kỹ Thuật của Thế kỷ 21 ...
  Những ứng dụng của Công Nghệ Nano là rất nhiều ...về
  Vật Lý , Hoá Học , Công Nghệ Sinh Học , Công Nghệ
  Thông Tin v.v.v............................

  Vậy xin mời các bạn nào quan tâm đến Công Nghệ Nano
  xin mời ghé địa chỉ sau ...và chúng tôi sẽ cố gắng cập nhập
  những gì chúng tôi biết ....Nếu có gì chưa đúng mong các
  bạn góp ý .. hướng dẫn cho chúng tôi biết thêm .....
  http://www.namdinhonline.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=554

  Я 'С.""А "УoАЮ z Т.'.  Được cdtphuc sửa chữa / chuyển vào 16/12/2002 ngày 02:47
 2. hoangtienhai

  hoangtienhai Thành viên rất tích cực

  Tham gia ngày:
  09/01/2002
  Bài viết:
  2.258
  Đã được thích:
  2
  minh ko co thoi gian ranh nen ban co the so luoc 1 vai mon gui cho minh duoc ko?

  TIEN HAI

 3. hoangtienhai

  hoangtienhai Thành viên rất tích cực

  Tham gia ngày:
  09/01/2002
  Bài viết:
  2.258
  Đã được thích:
  2
  minh ko co thoi gian ranh nen ban co the so luoc 1 vai mon gui cho minh duoc ko?
  tienhai@ttvnonline.com

  TIEN HAI

 4. anhkhoayy

  anhkhoayy Thành viên quen thuộc

  Tham gia ngày:
  24/02/2002
  Bài viết:
  483
  Đã được thích:
  0
  Hiện tại tài liệu bằng tiếng Việt thì hầu như ko có . Chỉ có
  tiếng Anh thôi . Bạn chịu khó dịch được chứ??/

  Я ?'С?.?"?"А ?"У?oАЮ ?z Т?.?'?.

 5. ZIT

  ZIT Thành viên quen thuộc

  Tham gia ngày:
  04/04/2002
  Bài viết:
  134
  Đã được thích:
  0
  aa
 6. tiensu

  tiensu Thành viên mới

  Tham gia ngày:
  03/05/2002
  Bài viết:
  20
  Đã được thích:
  0
  CHÀO BẠN MÌNH CŨNG CÓ NGHE NÓI VỀ CÔNG NGHỆ NANO ĐÓ CỐ PHẢI CÔNG NGHỆ HẠT NANO SIÊU NHỎ KHÔNG VẬY !?
  BẠN CÓ THỂ GỬI BÀI CHO MÌNH ĐƯỢC KHÔNG VẬY MÌNH BẬN LẮM!?
  CÁM ƠN NHIỀU
  thongthai@ttvnonline.com

  NHUNG DIEU BI AN LUON THU VI!
 7. anhkhoayy

  anhkhoayy Thành viên quen thuộc

  Tham gia ngày:
  24/02/2002
  Bài viết:
  483
  Đã được thích:
  0
  Đúng rồi bạn ạ.. Mình sẽ cố gắng cập nhập những gì mình
  biết ..Chậm nhất sau ngày 19-5 ..Mong các bạn thông
  cảm vì mình bận mà ....Các bạn chịu khó dịch nhé ...

  Я ?'С?.?"?"А ?"У?oАЮ ?z Т?.?'?.

 8. anhkhoayy

  anhkhoayy Thành viên quen thuộc

  Tham gia ngày:
  24/02/2002
  Bài viết:
  483
  Đã được thích:
  0
  Công nghệ nano la gì?
  Công nghệ nano (nanotechnology) là khoa học và công nghệ về các vật liệu ở thang nano mét (0.000000001m)- Thế giới của các nguyên tử và phân tử. Các nhà khoa học đã phát hiện ra thế giới của các đối tượng thang nano thông qua các máy tính có tốc độ xử lý cao và kính hiển vi có độ phân giải lớn (Hiển vi điện tử quét SEM, hiển vi lực nguyên tử AFM- trên cơ sở ứng dụng lực tương tác giữa các nguyên tử,...)
  Ung dụng của vật liệu nano:
  - Trong lĩnh vực tin học và điện tử: Chế tạo các thiết bị có tốc độ xử lý cao do tăng mật độ linh kiện trên diện tích nhất định (VD:chế tạo các hạt Au kích thước nano để hàn các chân linh kiện, nghiên cứu các cơ chế mới để tăng tốc độ truyền điện tích).
  - Trong sinh học và y học: Chế tạo các robot siêu nhỏ để phục vụ cho nghiên cứu các tế bào trong cơ thể người, động vật. ...
  - Trong lĩnh vực vật liêu: Tạo các vật liệu mới siêu bền, tạo các vật liệu có khả năng lưu trữ cao (Dùng chế tạo các băng từ, đĩa từ cho băng hình, ổ cứng máy tính....) các vật liệu siêu nhạy dùng để tạo các thiết bị cảm biến đo nồng độ các chất khí, thuốc trừ sâu,...và chất lượng các sản phẩm
  ......
  Để chế tạo vật liệu nano hiện nay người ta đang dùng các phương pháp hoá như Sol-gel, đồng kết tủa...
  Trong 10 năm và nhiều hơn thế nữa ngành này vẫn có tương lai. ở Việt nam xu hướng sẽ có các cơ sở đối tác nước ngoài đầu tư (VN hoàn toàn có khả năng làm các nghiên cứu ở bậc cao tuy nhiên hiện nay ứng dụng các nghiên cứu vào cuộc sống còn quá kém- ít công ty dám mạnh dạn đầu tư).
  Ra trường làm việc ở đâu ư? Chỗ nào cần thì ta đến, chỗ nào nhiều tiền và có tương lai thì ta tới. Không làm trong nước thì ra nước ngoài làm việc. Thực ra tính bài toán kinh tế thì làm việc trong các cơ sở nghiên cứu và nhà trường bạn có thu nhập đồng lương ít ỏi nhưng bù lại bạn sẽ có những cơ hôi tốt để có tiền và lại còn được đi lang thang đây đó. Bạn không thích ra công ty, chỗ nào người ta cũng nhận bạn.
  (Các bác bổ xung thêm hộ tui với...)
  Ánh sáng có thể đốt cháy ống nano
  Ống nano carbon.
  Những ống nano carbon kích cỡ vài phần tỷ milimét có thể bùng nổ và bốc cháy dưới tác dụng của chớp sáng cường độ nhẹ. Một sinh viên năm thứ nhất của Viện Rensselaer ở Troy (Mỹ) đã tình cờ phát hiện ra hiệu ứng này khi dùng máy ảnh chụp một đám ống nano trong phòng thí nghiệm.
  Andres de la Guardia - tác giả của phát hiện trên - rất ngạc nhiên khi thấy đám ống nano này bùng cháy dưới chớp sáng của đèn máy ảnh. Anh đã ghi lại hiệu ứng này và thông báo với Giáo sư Ganapathiraman Ramanath - một chuyên gia về ống nano carbon.
  Những phân tích tiếp theo của Ramanath cho thấy, ống nano carbon rất nhạy cảm với ánh sáng. Ở môi trường thiếu ôxy, ánh sáng không gây cháy, nhưng có thể làm thay đổi cấu trúc tinh thể của ống. Hiệu ứng này khiến các nhà khoa học phải hết sức cảnh giác khi sử dụng ống nano carbon trong các mạch vi điện tử.
  Tuy nhiên, tính năng nhạy cảm với ánh sáng của ống nano carbon cũng có nhiều lợi thế trong việc mở ra các hướng ứng dụng mới, như dùng làm sensor ánh sáng, hoặc ngòi nổ cho mìn.
  ---------------------------------
  Carbon nanotubes: their structure, properties and uses in nano-electronic devices.
  Nanotubes, depending on their structure, can be metals or semiconductors. They are also extremely strong materials and have good thermal conductivity. The above characteristics have generated strong interest in their possible use in nano-electronic and nano-mechanical devices. For example, they can be used as nano-wires or as active components in electronic devices such as the field-effect transistor (FET)
  The nanometer-scale local oxidation of semiconductors and thin metal films and its use for the fabrication of novel electronic devices
  The atomic-force microscope (AFM) image above gives an example where oxide lines of about 20 nm width were used to define the silicon dioxide pattern "IBM NANO" on a silicon wafer.

  Я ?'С?.?"?"А ?"У?oАЮ ?z Т?.?'?.

  Sáng tháng 5 trời trong xanh quá .
  Bốn phương tụ về Ba Đình
 9. anhkhoayy

  anhkhoayy Thành viên quen thuộc

  Tham gia ngày:
  24/02/2002
  Bài viết:
  483
  Đã được thích:
  0
  Dạo này bận quá nên hôm nay mới Post bài được ..
  Mong các bạn thông cảm ....
  In his keynote address at NanotechPlanet.com in Boston two weeks ago, Dr. Stanley Williams, HP Fellow and Director of Quantum Science, advised the nanotechnology sector to establish business beachheads in what he called "passive" nanotechnology for nearer-term commercialization. Williams made the differentiation between active nanotechnology and passive nanotechnology. He pointed out that active nanotechnolgy transfers information between a nanostructure and its surroundings while passive nanotechnology applies nanostructures to accomplish a task.
  Williams explained that he believes a business development path originating at the passive nanotechnology level will enable a company to gain nanoscience experience that will be beneficial for moving forward into the active nanotechnology sector as that arena matures.
  Heeding Williams counsel, NanotechPlanet today profiles for readers an up-and-running nanotechnology firm that is developing technology and markets at the "passive" end of Williams" continuum We review Austin-based NANOTECHNOLOGIES, an examplar of an early-stage company already pioneering "passive" nanotechnology and working toward early-stage market and product development.
  NANOTECHNOLOGIES' proprietary process allows the customization of particle size, crystallinity, size distribution, phase, morphology, and purity. The company works closely with customers to develop materials to enhance the performance of existing products and enable new products.
  NANOTECHNOLOGIES' process is simple, repeatable, scalable and versatile. The resulting nanopowders are of extremely high purity and have a narrow size distribution.
  The flexibility of NANOTECHNOLOGIES' process offers the potential to produce a wide variety of nanoparticles such as: oxides, nitrides, borides, carbides, carbonitrides, intermetallic compounds, unusual fullerenes nanocomposite materials, and nanometallic powders. Even more exotic materials like amorphous carbon and diamond are possible. Materials made to date include nano aluminum nitride, nano alumina, nano aluminum, nano titania and nano silver
  NANOTECHNOLOGIES is working with several clients from several industry sectors to custom design nanoparticles for very specific applications. NanotechPlanet next provides NANOTECHNOLOGIES' overview of the larger industry sectors either involved in or interested in nanomaterials.
  Electronics Materials: New levels of performance in electronics depend largely on advanced materials that enable further miniaturization, of both components and systems. Nanocrystalline particles of materials such as aluminum nitride, boron and silver, are in demand for thermal management and electrical circuit applications.
  Transparent Optical Coatings: Nanoalumina dispersed in solution and bonded to the surface of optics and displays can provide a protective coating that exceeds current capabilities, and expands the applications for light-weight, low-cost polycarbonate lenses and displays.
  Photovoltaics: In a major breakthrough, Graetzel technology uses nanotitania pastes and regular window-glass, or thin polymer films, in conjuction with monomer organic dyes to create a new class of solar cells. The Graetzel Cell has proved photovoltaic effects as current solar cells, but at a fraction of the cost.
  Energetic Materials: Nanocrystalline aluminum produces more rapid and efficient burning of solid Propellants than other existing powders. This has received interest for application in rocket fuels as well as lead-free gun primers.
  Semiconductor Manufacturing: Chemical-Mechanical Polishing (CMP) slurries utilizing nanoalumina and nanotitania particles result in smoother wafer surfaces, higher efficiencies, and easier cleaning compared to slurries utilizing conventional materials.
  Disk Drives: The data-storage area density of disk drives is expected to increase at a 60% annual growth rate over the next five years and reach 20 GB/in2 by 2002. This has profound implications on all aspects of the storage system including: disk drive modeling, materials, fabrication, metrology, characterization, and tribology of the head-disk interface. Nano iron-oxide particles have been identified as a key material for enabling this increased magnetic density.
  Antibacterial/disease Agent: Silver has long been known to inhibit the oxygen-exchange in bacteria, killing the bacteria. Nanosilver has been demonstrated to enhance that effect, and is currently being used in wound dressings for critical-burn victims. Other nanoparticles can be used as pharmaceutical carriers to specifically deliver disease-fighting drugs to afflicted body areas, thus minimizing secondary effects.
  NANOTECHNOLOGIES''s co--founder and co-inventor of the firm's proprietary process is Dr. Dennis Wilson. NanotechPlanet.com has observed that many nanotechnology startups are staffed with executives from prestigious scientific and business backgrounds. Wilson certainly buttresses that informal observation. He received his Ph.D. in Mechanical Engineering from the University of Texas in 1977, and has over thirty years of experience in industry, government and university research. Wilson has eight years of technology management as founder and President of Applied Sciences, Inc. He has also served as Director of Special Projects at the nstitute for Advanced Technology where he was responsible for high-risk/ high-pay-off research in hypervelocity physics and electromagnetics. Prior to founding NANOTECHNOLOGIES, he was a professor in the Mechanical Engineering Department at The University of Texas, and has over 50 technical publications.

  Я ?'С?.?"?"А ?"У?oАЮ ?z Т?.?'?.

  Sáng tháng 5 trời trong xanh quá .
  Bốn phương tụ về Ba Đình
 10. anhkhoayy

  anhkhoayy Thành viên quen thuộc

  Tham gia ngày:
  24/02/2002
  Bài viết:
  483
  Đã được thích:
  0

  Tiny materials, enormous innovation.
  The term nanoparticle is generally used to indicate particles with dimensions less than 100 nanometers (one nanometer is one billionth of a meter). For comparison, a human hair is about 50,000 nm in diameter, while a smoke particle is about 1,000 nm in diameter. The smallest nanoparticles, only a few nanometers in diameter, contain only a few thousand atoms. These particles, called quantum dots, can possess properties that are entirely different from their parent materials.
  Why are nanoparticles important?
  In general, the properties (electrical, optical, chemical, mechanical, magnetic, etc.) of nanoparticles can be selectively controlled by engineering the size, morphology, and composition of the particles. After developing materials in this near-atomic size range, engineers can combine and exploit the properties of the nanoparticle surface atoms to create new substances with enhanced or entirely different properties from their parent materials.
  Nanoparticles can make metals stronger and harder, give ceramics enhanced ductility and formability, enable normally insulating materials to conduct heat or electricity, and make protective coatings transparent. In short, nanoparticles allow industry to re-engineer many existing products and design novel new products/processes that function at unprecedented levels.
  Potential "Nano" Applications
  Nanoparticles offer radical breakthroughs in areas such as materials and manufacturing, electronics, medicine and healthcare, environment and energy, chemical and pharmaceutical, biotechnology and agriculture, computation and information technology, and national security. In fact, the Federal Government has increased its annual budget for nanotechnology research to $650 million for 2003.

  é? é'éĂé.é"é"é? é"éÊéoé?éđ éz éÂé.é'é.

  S?Ăng th?Ăng 5 trỏằ?i trong xanh qu?Ă .
  Bỏằ'n phặ?ặĂng tỏằƠ vỏằ? Ba Đ?ơnh

Chia sẻ trang này