1. Tuyển Mod quản lý diễn đàn. Các thành viên xem chi tiết tại đây

Đọc báo giùm bạn

Chủ đề trong 'Trường PTTH Lê Hồng Phong TpHCM' bởi spirit_of_wind, 10/07/2006.

 1. 1 người đang xem box này (Thành viên: 0, Khách: 1)
 1. Angst

  Angst Thành viên rất tích cực

  Tham gia ngày:
  20/10/2006
  Bài viết:
  2.445
  Đã được thích:
  0
  Up cái này lên để post các bài báo vào, nếu không muốn post vào Tuỳ bút hay Trích lượm, vốn nhiều khi rất chỏi, chẳng đúng nội dung gì cả.
  @ LK: Hình như chỉ admin là chỉnh đc title chạy, còn title nằm ngay chính giữa thì không chỉnh đc đâu. Mod tự chèn vào cũng không đc đâu.
 2. Angst

  Angst Thành viên rất tích cực

  Tham gia ngày:
  20/10/2006
  Bài viết:
  2.445
  Đã được thích:
  0
  Analyzing A Problem
  Taking the test allows the computer to determine 13 individual IQ scores for different mental abilities. If you order your "Complete Personal Intelligence Profile", you will be given a report of all these scores and what they mean for you as an achieving individual.
  Thirteen Different IQ Scores? How?
  Each problem of the test has sub-problems, and this requires you to use many mental skills. These sub-problems are of various levels of challenge and require a variety of abilities with some of these mental abilities being strongly challenged. If any sub-problem cannot be handled, an incorrect analysis will result.
  All the problems of the test have been analyzed to determine the mental skills that are required to be used and how strongly those skills are challenged.
  A Simple Analysis of a Statement
  Consider this statement:
  "Two chickens and four cats have a total of twenty two legs."
  You must utilize many skills to determine if this is a true or false statement. In part, they are:
  You must have general knowledge about the anatomy of chickens and cats.
  You must understand the rules of arithmetic to multiply two times two, four times four, and add sixteen plus four...
  You must algebraically understand that one unit of "chicken" equals two units of "legs" and one unit of "cat" equals four units of "legs".
  Logically you must realize that you must compare the sum of the animals'' legs to the number twenty two.
  You must hold partial sums in short term memory to facilitate the comparison of the sums.
  You may utilize visual apprehension to mentally picture the animals for easier assessment of the arithmetic operations.
  Your vocabulary must be used to give meaning to the words of the problem.
  If any of the words had an incorrect spelling it could have indicated a completely different problem was being presented or that a typographic error had occurred to invalidate the problem.
  You need to use all these skills in a very short space of time and so your computational speed would necessarily have to be fast enough to allow for an answer to be determined in the allowed space of time.
  Finally, your intuition must determine if the statement has a common sense feel to it. Intuition must be used to "scan" for puns, meaning twisted by context, or any misleading aspects.
  In all the above ways, and in many ad***ional ways not discussed, determining the truthfulness of a statement is an exceedingly complex series of mental events.
 3. Angst

  Angst Thành viên rất tích cực

  Tham gia ngày:
  20/10/2006
  Bài viết:
  2.445
  Đã được thích:
  0
  http://buzz.yahoo.com/buzzlog/85380/because-we-said-so-thats-why
  Because We Said So, That''s Why
  The Top 20 "Why" Searches
  By Mike Krumboltz
  Mon, December 10, 2007, 2:45 pm PST

  Why? The moment we heard about "Alvin and the Chipmunks: The Movie," a simple question crossed our minds and refused to leave: Why?
  Unfortunately, until we run a Hollywood studio into the ground, such questions will go unanswered. In the meantime, we tracked down last week''s top "why" searches to see what else folks are pondering.
  The topics range from the technical ("Why doesn''t my password work?") to the conspiratorial ("Why are gas prices so high?"), to the biological ("Why do cats purr?"). Some of the answers are obvious ("Because youâ?Tve entered the wrong password, genius."). Some are frustratingly complex ("Hurricane Katrina, increased demand, not enough refineries, etc."). And some, like the question about cats, are surprisingly subjective ("According to Scientific American, cats may purr as a way to communicate and self-heal, though not everyone agrees.")
  For more on the whys of the world, check out our top 20 list below. Enjoy your education!
  Why is the sky blue?
  Why doesn''t my password work?
  Why do some people sweat more than others?
  Why is Friday the 13th unlucky?
  Why did Brad Pitt leave Jennifer Aniston?
  Why do cats purr?
  Why do we celebrate Christmas?
  Why do we dream?
  Why eat organic foods?
  Why recycle?
  Why is my computer slow?
  Why are gas prices so high?
  Why was Emeril canceled?
  Why go to college?
  Why does turkey make you sleepy?
  Why do people lie?
  Why do leaves change colors?
  Why did Shannen Doherty leave Charmed?
  Why can''t humans drink salt water?
  Why do dogs eat grass?
 4. Angst

  Angst Thành viên rất tích cực

  Tham gia ngày:
  20/10/2006
  Bài viết:
  2.445
  Đã được thích:
  0
  Chiều nay, sau khi đi giao Viet Wedding, gặp Thành Nguyễn không phải để chụp hình mà là đưa tiền cho hắn!!! Mấy anh em nhậu ngay sau lưng hồ Kỳ Hòa, mình thoáng thấy cái điện thoại Iphones cua hắn, chịu không nổi vì vẻ đẹp "thanh thoát" của nó, nên... động lòng trắc ẩn, đi lùng mua cho bằng được!
  Từ lúc thích, đến lúc cầm trong tay mất 3 tiếng đồng hồ.
  Dân Việt thông minh tinh xảo kỳ lạ. Mới đọc báo thấy người ta bên Mỹ xếp hàng mua Iphones cách đây 2 tuần. Ngày đầu tiên hãng Apple cháy kho, bán sạch 270 ngàn cái. Thông báo chính thức từ hãng này là đầu năm 2008 sẽ bán tại thị trường Đông Nam Á, song song đó là có điện thoại được tạo mã chuẩn.
  Thế mà thằng bạn mình chiều nay cầm Iphones gọi ngon lành. Nóng máu, mình "tìm" được đầu mối hàng xách tay, mất thêm 600 ngàn tiền giải mã - về nhà ngồi rặn từng lệnh một, khó xài vô cùng, nhưng hào hứng vì nó đẹp vô biên!!!
  Chẳng những đẹp, mà nó còn giống như một laptop thu nhỏ, có thể vào wifi, nhận gửi và soạn email, blog, có cả Ipod trong đó, và bộ nhớ đến 8Gb!!!
  Thôi, hiện đại bao giờ cũng... hại điện. Đêm nay mất ngủ vì tò và mò... "em Iphones" này. Dân chơi không sợ mưa rơi. Nghèo (đằng nào cũng đã nghèo) thì cũng cho con đi học!!!
  -------
  Hừ, mình nhìn vào thấy ngứa mắt, thì chắc đứa khác nhìn cách mua áo cũng ngứa mắt y chang thế!
  Hờ, dù mình lâu rùi chỉ mua có...xem nào, 1 cái áo dây mới, 1 cái áo đầm mới, 1 cái...bộ đồ mới [:D, hai đôi giày mới, hè hè, còn phải mua găng mới nữa. Tức là hơn 1 năm qua mua thêm có tí xíu xìu xiu hà. Khà khà khà.
 5. Angst

  Angst Thành viên rất tích cực

  Tham gia ngày:
  20/10/2006
  Bài viết:
  2.445
  Đã được thích:
  0
  http://www.tuoitre.com.vn/Tianyon/Index.aspx?ArticleID=250375&ChannelID=7
  Giao tiếp phi ngôn ngữ
  Theo nghiên cứu các nhà khoa học thì trong quá trình giao tiếp, lời nói bao gồm ba yếu tố: ngôn ngữ, phi ngôn ngữ (hay còn gọi là ngôn ngữ của cơ thể) và giọng điệu. Ngôn ngữ, lạ thay chỉ góp phần nhỏ nhất 7% trong việc tác động đến người nghe, giọng điệu chiếm tới 38% và yếu tố phi ngôn ngữ lại trở nên quan trọng nhất vì sở hữu được 55%. Những công trình nghiên cứu ngày nay đã ghi vào danh mục hơn một triệu bản mã và tín hiệu liên quan đến ngôn ngữ cơ thể.
  ***​
  - Kiến thức thì vô hạn, nhưng từng mảnh kiến thức thì hữu hạn.
  - Kiến thức thì vô hạn, nhưng có loại đc gọi là ''phổ thông'', nghĩa là mọi ng nên (are supposed to) biết.
  - Không cứ là sách, là kiến thức, nghĩa là cần bỏ tgian ra mà đọc, vì nhiều thứ, nếu k là vớ vẩn, ngu ngốc, thì là lặp lại (redundant.)
  Còn riêng mình, với kinh nghiệm vật vã bằng nhiều thứ tiếng, mình đã phát triển một kỹ năng vô cùng tuyệt hảo (hị hị) để phản ứng trong trường hợp mình cóc hiểu người kia nói gì. Thậm chí mình có thể kéo dài một cuộc ''đối thoại'' (cuộc vật vã chứ cuộc đối thoại khỉ gì) trong 15-30ph trong khi mình hoàn toàn mất phương hướng, từ không biết ý người kia pro or con một vấn đề đến không biết là họ đang nói đến chuyện gì luôn. Vậy mà mình vẫn lách thế nào ấy, bằng cả các chiêu verbal và non-verbal, để họ không nhận ra là mình không hiểu . Chắc họ nghĩ là mình hiểu nhưng mình...bí hiểm sao đó nên mình chọn cách trả lời ậm ừ. Thế nên họ cứ nói và nói, hăng say vô ngần, thỉnh thoảng lại tìm sự khích lệ từ mình để...nói típ.

 6. Angst

  Angst Thành viên rất tích cực

  Tham gia ngày:
  20/10/2006
  Bài viết:
  2.445
  Đã được thích:
  0
  http://www.docbao.vn/News.aspx?catid=35&id=62007
  http://www.laodong.com.vn/Home/sknb/2008/4/85127.laodong
  (LĐ) - Chính phủ Tây Ban Nha (TBN) đã có quyết định táo bạo nhất từ trước tới nay, khi bổ nhiệm một phụ nữ 37 tuổi, không hề có kinh nghiệm trong lĩnh vực quân sự, làm Bộ trưởng Quốc phòng.
  Bà Carme Chacon - Bộ trưởng Bộ Nhà ở trong chính phủ cũ, đi giày cao gót, mặc một bộ vest màu đen, áo bầu trắng, duyệt đội danh dự tại lễ nhậm chức hồi đầu tuần (ảnh). Hình ảnh này được báo chí đồng loạt đăng tải trên trang nhất số ra ngày 16.4.
  Việc bổ nhiệm bất ngờ bà Carme Chacon, 37 tuổi, đang mang thai 7 tháng làm Bộ trưởng Quốc phòng là một quyết định gây sốc của Chính phủ do Đảng Xã hội lãnh đạo.
  Thủ tướng Jose Luis Rodriguez Zapatero - người vừa tái đắc cử trong cuộc bầu cử hồi tháng 3, đã công bố danh sách nội các mới đầu tuần này.
  Ông Zapatero không chỉ mang đến cho TBN một nữ bộ trưởng quốc phòng đầu tiên, mà còn bổ nhiệm 9 phụ nữ (so với 8 nam giới) trong nội các của mình. Trong nhiệm kỳ đầu của ông Zapatero, tỉ lệ nam - nữ là 50-50 trong số 16 bộ trưởng.
  Bà Chacon giờ đây là thành viên dễ nhận thấy nhất của một chính phủ chủ trương coi bình đẳng giới là một trong những ưu tiên hàng đầu. Và trong nhiệm kỳ thứ hai, ông Zapatero đã thành lập thêm một bộ mới, Bộ Bình đẳng giới, để thúc đẩy mục tiêu này. Chiếc ghế bộ trưởng được trao cho một phụ nữ 31 tuổi, bà Bibiana Aido.
  Trước đó, TBN cũng đã tiến hành những cải cách xã hội chưa từng có như hợp pháp hoá hôn nhân đồng tính, yêu cầu đảng phái chính trị phải sử dụng nhiều hơn ứng cử viên nữ; buộc các công ty bổ nhiệm phụ nữ vào ban lãnh đạo...
  Những người theo thuyết nam - nữ bình quyền cho rằng, việc bổ nhiệm bà Chacon chứng tỏ phụ nữ vừa có thể nắm vị trí cao cấp trong chính phủ, vừa có thể đảm nhiệm thiên chức của người mẹ.
  "Việc một phụ nữ đang nắm trách nhiệm điều hành Bộ Quốc phòng là bằng chứng của sự hoà nhập giữa xã hội TBN và lực lượng vũ trang" - bà Chacon nói.
  ***​
  Thủ tướng mới tái cử của Tây Ban Nha Jose Luis Zapatero vừa có động thái gây bất ngờ khi bổ nhiệm bà Carme Chacon, 37 tuổi, một người không có kinh nghiệm về quân sự và đang mang bầu ở tháng thứ bảy làm tân bộ trưởng quốc phòng.
  Hình ảnh bà bộ trưởng phụ trách việc quân cơ mặc một chiếc áo bầu mầu trắng đang duyệt đội danh dự đã khiến người Tây Ban Nha có những phản ứng khác nhau, khi nó xuất hiện đồng loạt trên trang nhất các nhật báo quốc gia và chiếm vị trí nổi bật trên nhiều kênh truyền hình.
  Bà Chacon hô binh sĩ đứng nghiêm và yêu cầu họ cùng đồng thanh với mình câu khẩu hiệu: ?oTây Ban Nha muôn năm, đức vua muôn năm?. Tiếp theo, vị cựu bộ trưởng nhà ở trong chính phủ trước đây có một bài phát biểu ngắn, trong đó cho rằng sự kiện bà được bổ nhiệm là một dấu hiệu của sự tiến bộ.
  ?oViệc một phụ nữ nắm trách nhiệm tại Bộ Quốc phòng đã chứng tỏ sự hoà nhập giữa xã hội Tây Ban Nha với lực lượng vũ trang của mình?, bà Chacon nhấn mạnh. Trong khi đó, một sĩ quan cao cấp khẳng định: ?oChúng tôi tiếp đón bà với cùng sự kính trọng như đã dành cho người tiền nhiệm, thậm chí còn có phần lịch thiệp hơn?.
  Nhưng những người có quan điểm bảo thủ lại phản đối việc bổ nhiệm bà Carme Chacon và coi đây là một sai lầm. Tổ chức Hiệp hội quân đội Tây Ban Nha tập hợp các sĩ quan về hưu chỉ trích việc bà thiếu kinh nghiệm quân sự, trong khi tuyên bố việc nữ quan chức này mang bầu không phải là một vấn đề.
  Nhật báo bảo thủ El Mundo cũng khẳng định việc nữ bộ trưởng quốc phòng mang bầu là điều bình thường, nhưng vấn đề gây lo ngại là bà sẽ đảm đương trách nhiệm ra sao trong thời gian 16 tuần nghỉ chế độ thai sản, khi sinh em bé vào tháng 6 tới. Trong bối cảnh đó, tình hình lực lượng gìn giữ hoà bình Tây Ban Nha tại Afghanistan và Libăng đang có nhiều căng thẳng cần phải giải quyết.
  Xã luận của tờ El Mundo mỉa mai rằng: ?oTất cả những dấu hiệu trên cho thấy ông Zapatero đang sử dụng lực lượng vũ trang làm chuột bạch cho một cuộc thử nghiệm đầy khiêu khích. Thời gian sẽ trả lời đây là một sự tiến bộ hay chỉ là điều vô nghĩa?.
  Trong khi đó, các nhóm ủng hộ phụ nữ đặc biệt hoan nghênh sự lựa chọn của ông Zapatero cho vị trí ?otổng quản? lực lượng vũ trang và đây là lần đầu tiên trong lịch sử Tây Ban Nha có phụ nữ nắm ghế bộ trưởng quốc phòng. Nữ giới cũng đang chiếm 15% trong tổng số 130.000 binh sĩ của xứ sở môn đấu bò tót.
  Nội các mới của ông Zapatero ra mắt hồi đầu tuần còn thể hiện rõ quan điểm ưu tiên bình đẳng giới, khi lần đầu tiên có tỷ lệ "âm thịnh", với 9 thành viên là nữ so với 8 nam. Thủ tướng Tây Ban Nha còn lập ra một cơ quan mới là Bộ Bình đằng để thúc đẩy các mục tiêu về giới và giao cho bà Bibiana Aido, 31 tuổi, lãnh đạo.

  (Theo VnExpress)
  1/ Hic, bộ trưởng ở tuổi 37 và 31, là nữ nữa chứ, hic hic, trong khi mình chả bao giờ đc làm bộ trưởng gì cả. Moral lesson ở đây là gì? À, lộn, lesson ở đây là gì? Là các vẫn sẽ không bao giờ leo lên đc chức bộ trưởng nếu các ông, đặc biệt là ông chóp bu, không hậu thuẫn.
  2/ Hic hic, có thai 7 tháng kia đấy! Hic hic, mới thấy ghi là 6 tháng, giờ nhìn lại đã thấy con số 7, hic hic. Nghỉ thai sản được đến 4 tháng kia à, hic hic hic.
  3/ Hic hic, nữ cũng không sao, nhưng không có kinh nghiệm về quân sự mà cũng đc làm bộ trưởng quốc phòng kìa, hic hic hic, sướng thế, được trọng dụng thế!
  4/ Chắc còn lâu lắm mới có được nc nào bắt chước cái xì tin của Zapatero khi chọn một người không có kinh nghiệm về X làm bộ trưởng bộ X + sắp nghỉ thai sản 4 tháng trong khi bộ X lại không là một bộ kiểu Giáo dục hay Nội vụ, bla bla, mà là Quốc phòng.
  Èo èo, bao giờ thì mình đc làm bộ trưởng bộ Quốc phòng nhỉ? Hic hic, ngày xưa, trước rất lâu thời các anh con trai mơ mộng đc làm Thủ tướng, thì mình cứ mơ mãi về cái gọi là bộ trưởng bộ Quốc phòng ấy. Thôi, xem như bây giờ, ở đâu có trên trái đất này, một người đang sống cái mơ ước ngày còn bé của mình thay cho mình vậy.

 7. Angst

  Angst Thành viên rất tích cực

  Tham gia ngày:
  20/10/2006
  Bài viết:
  2.445
  Đã được thích:
  0
  http://www.buyassociation.co.uk/property/text/vietnam/buyassociation/buying-a-property-in-vietnam.html
  Why buy property in Vietnam?
  The idea of buying property in Vietnam seems like it could be a step too far for many UK overseas property buyers. In many ways, the country is so far away on the other side of the world, that it is almost as if it is only being seen as a property and economic hotspot because everywhere else has been mentioned.
  After all, the country was ravaged by years of fierce fighting, and has remained in a volatile position ever since. However, with recent law changes allowing certain foreigners to buy certain properties, an open forum for development and an expanding economy, Vietnam has many advantages. And all of this is without considering the 3,400 km of coastline.
  In ad***ion to the booming economy and the gorgeous coast, Vietnam is emerging as a trading and tourism centre in ways in which we do not hear about here in Europe. The coastal resorts are popular with tourists from Australia and New Zealand, while the country has opened up to international trade, allowing more multinational companies to enter the market in Vietnam on an equal footing with local companies.
  Popular buying locations
  Extending 1,650 km north to south, Vietnam is only 50 km across at its narrowest point. Home to more than 86 million people, it is a huge country, but the majority continue to live simple and often poverty-stricken lives. Vietnam is mostly low-lying, and should there be a significant rise in global sea levels in coming years, much of the south of the country would be in danger of severe flooding. While much of the population remains in the countryside, the development of cities like Hanoi has long been watched with interest in the region. Ho Chi Minh City has grown to accommodate more than eight million people, and is still developing with new tunnels and bridges across the river to link the various city districts.
  Hanoi has had much the same story õ?" rapid development of infrastructure to deal with the growing population with disposable income to spend. At the same time, the business community has grown to help the levels of money in the cities continue to grow, and as the government has lifted the restrictions on how many foreigners are allowed to work in a business, which brings a different perspective and atmosphere to the city.
  With the growth in the population and the way in which the wealth is distributed, there has been a rapid development in the Vietnamese economy, and any recent issues that have blighted the reputation of the economy seem to be abating slightly. Vietnam had an explosion of growth in the early part of this century õ?" GDP and exports took off in a huge way and without proper controls in the form of interest rates, inflation ballooned. While this has begun to relax a little, the current rate of inflation of 25 per cent will take some years to get down to a more manageable single-digit level.
  The temptation for panic seems to have been resisted among the business and private community, and there is predicted to be a period of consolidation. High inflation is something to be expected in emerging markets, and is not a reason for investors to be diving for cover. Food and oil prices have risen across the world, which has taken the sting out all but the most remarkably immune markets. No collapse in the Vietnam economy is predicted õ?" the market is strong and the doom and gloom is unlikely to materialise.
  Demand for property in the two major cities õ?" Ho Chi Minh City and Hanoi õ?" remains strong, and although there is currently some consolidation going on with developers and investors, the properties that are coming onto the market will not be enough to cover demands in the coming years. In Ho Chi Minh City, some new 38,000 properties are due to be delivered to market by 2011, which will not be enough in a city that has a rapidly developing infrastructure.
  The properties that have already been delivered to market in Vietnamõ?Ts cities have been of the higher-end variety. With predictions that only around 10-20 per cent of the population currently have the means to buy their own property, it is expected that developers will begin to build more mid-level developments. This will allow more growth in the market from the bottom upwards and bring property ownership to more people in the city, while at the same time maintaining a healthy rental market for those who are able to get in early and buy to let.
  While the economy has slowed the growth of the country to a certain extent, rising construction costs of have slowed the building of new developments, meaning that the market has remained strong. The situation has not arrived where there are thousands of units arriving on the market with no confidence in the economy among local investors. While there are not the queues for new apartments that were seen in 2007, new developments are still over-subscribed, and with the change in the property laws coming in 2009, foreigners will be supplementing the numbers of buyers and creating more demand.
  Legal issues
  Following the boom in property buying that resulted in the queues to reserve off-plan developments, and what was a somewhat relaxed attitude from developers to building schedules and deadlines, the Vietnamese government established a strong legal framework for the property industry. In ad***ion, the government has changed the law to allow certain foreign investors fulfilling pre-defined criteria to buy condo apartments from 2009, eliminating the need for buyers to go through forming an official joint venture in order to buy property.
  The first piece of real estate regulation is known as Decree 153, and relates to the funding of projects that are sold off-plan. Previously, it had been known for developers to take payments for project that had not even broken ground, and for the completion dates and staged deadlines to be completely ignored along the way. The Decree has now set up a framework for this type of development, meaning that developers can only take initial payments for projects once work has begun. In the case of residential developments, the first payments can only be taken when work has been completed on the foundations.
  In ad***ion, the rest of the funding for the project must be transparent, and available for investors to examine when requested. The details of commercial loans must be specified in the contract for the purpose of pursuing compensation should the contract be breached by the developer during the build.
  Perhaps the most important of the clauses concerns the late delivery of projects to the investors. It was previously common practice for developers to finish projects up to 18 months or two years behind schedule, with no financial penalty structure in place. This meant that private investors have lost out on the potential rental income they would have budgeted for, with no recourse to reclaim those monies. The Decree has instituted a series of late delivery penalties that are levied on the basis of the total monies invested, designed to protect the growing number of international investors in Vietnamese property.
  The law allowing foreigner investors to buy their own property in Vietnam is known as Circular 13. While it is a significant step in allowing the purchase of property by foreigners, the law goes further in setting down a legal framework for the buying and selling of property across the country. For example, the law states that the burden of due diligence is on the developer and service provider, rather than leaving it to the client to carry out their own research individually. This is designed to ensure that dubious developers and projects do not trap investors, and makes sure the right con***ions are in place for the development *****cceed.
  However, the most important point of the legislation is that which allows foreign individuals to buy property in Vietnam for the first time. In order to qualify, buyers have to fall into one of five categories:
  õ? Individuals who already invest directly into Vietnam, through some business or other concern
  õ? Individuals who have contributed to Vietnam and have received an award from the State President or Prime Minister
  õ? Individuals with a university degree who are working in certain defined sectors
  õ? Individuals who are married to a Vietnamese person
  õ? Non real estate businesses can buy property for their employees
  In ad***ion to these con***ions, there are a couple of other constraining factors õ?" the maximum length of lease foreign individuals can buy is 50 years, and the property can only be resold after 12 months of ownership. Freehold property for foreigners is not available, and is unlikely to ever be so in the future.
  The overall effect on the property market in Vietnam is unlikely to be huge as it is estimated this change in legislation will only affect 10,000 to 20,000 people. However, it does signal the desire and willingness of the Vietnamese authorities to open the property market up to outside influences. Circular 13 is due to come into effect on 1st January 2009.
  The process of buying property in Vietnam
  Buying property in Vietnam is a tricky, if not completely onerous process. Freehold property is not available, even for Vietnamese nationals õ?" theoretically, land is owned by the people under the Communist system, but is managed and regulated by the State. Until the introduction of Circular 13, the only way to buy as a foreigner in Vietnam is to form a joint-venture with a Vietnamese company and own and manage property in that way.
  Foreigners who are now resident in the country can own dwellings on a leasehold basis, but are not allowed *****b-lease these.
  The other major difference in the buying process in Vietnam is that all transactions are carried out in pure gold. While this seems like a quirky and antiquated system, it means that any buyer in Vietnam needs to keep a very close eye on the cost of metals for the best time to buy, as the fluctuating markets could make your property suddenly much more expensive.
  The process of buying the property itself and registering the documents is relatively straightforward, and takes around nine to ten weeks.
 8. Angst

  Angst Thành viên rất tích cực

  Tham gia ngày:
  20/10/2006
  Bài viết:
  2.445
  Đã được thích:
  0
  Finance
  The mortgage market in Vietnam is relatively young, so there is plenty of development left in the country. Borrowing to finance buying a property in Vietnam is still quite rare, but with the opening of the market to foreign buyers, and with the increase regulation in the domestic market, there are beginning to be more products and different terms on the market. Typically, any lending that does take place is for no more than 50 per cent of the value of the property and over a term of up to 15 years, although some lenders are now allowing up to 60 per cent of the value of the property to be borrowed, and terms are beginning to stretch towards 30 years. The fact that no property is available freehold in the country has previously limited the borrowing capacity of the market, but with further openness in property transactions this is beginning to be reconciled with a fledgling mortgage market.
  Like many other countries, there is a limit on the proportion of an individualâ?Ts income that can be taken up in mortgage payments, and typically the total loan repayments are not allowed to be more than 75 per cent of the income. Further protection for borrowers is provided by a ceiling on interest rates of 10.2 per cent p.a. â?" a fact that is particularly relevant in the current climate of government efforts to reduce inflation by increasing interest rates.
  Vietnam Property: Fees and taxes
  The associated costs of buying property in Vietnam are very low, and account for only around 6.5 per cent of the cost of the property â?" and the vast majority of this is paid in VAT and registration fees.
  The larger costs in owning a property in Vietnam come from the ongoing taxes that are charged, particularly on rental income. Foreign nationals who are present in Vietnam for no more than 183 days in any 12 month period are taxed on their income at a flat rate of 25 per cent. Business income is also taxed at a rate of 25 per cent, as is Capital Gains Tax, although interest payments are deductible from the total gain.
  There is also a transfer tax that has to be paid upon the sale of a property, which amounts to ten per cent of the total profit made from the sale.
  Visas and residency
  All visitors from overseas to Vietnam need to have a visa, and unlike many other neighbouring countries, it is now the norm for visas to allow entry from any point outside the country, instead of having to specify the border crossing in advance. There are also multiple entry visas available for a higher fee.
  Applying for residency in Vietnam is long and drawn-out process, and not one which is particularly easy to navigate. Anyone wishing to remain in the country for more than the usual 3 months of the tourist visa duration is considered as a resident for the purposes of taxation, and will pay income tax on their worldwide income (there is no double taxation agreement in place with the UK). Taking up residency also allows buyers to purchase a 50-year lease on their own dwelling.
  Property in Vietnam: Investment potential
  Vietnam has developed its economy hugely in the past few years and as a result, current levels of inflation are high. Any country in the world would have an issue with 25 per cent inflation, but the government is taking the right steps to combat this in raising interest rates. However, as an emerging market, there are bound to be some bumpier periods in the economic development. The current expert predictions for the economy in Vietnam are for a brief period of consolidation preceding further, steadier growth in the future.
  Vietnam has many of the attributes to make it an interesting investment opportunity. The cities are investing heavily in improved infrastructure, with bridges, tunnels, metro systems and improved airport access; the opening of many markets to foreign investment has led to huge interest in the retail, banking, leisure, hotel and real estate industries; and the changes in employment legislation mean that multinational companies can employ as many expat workers as they need to.
  The cities are not just attracting business interest. Young Vietnamese people are attracted by the higher wages and career opportunities, and with some 65 per cent of the countryâ?Ts population under the age of 35 there is huge scope and earning potential in the population. The lack of new condo units coming on to the market in the next few years is going to lead to high rental yields and high demand for leaseholds in coming years.
  Away from the cities, golf in Vietnam is currently attracting as much tourist attention as the beaches. Hotel resorts are now combining the beach, golf and spa facilities they can offer. Since the successful first experiment in this field in the country, many more of these combined resorts have opened.
  Healthcare
  While there are a number of fine and well-respected medical institutions in Vietnam, primarily in Hanoi and Ho Chi Minh City, healthcare is one of the areas in which Vietnam lags behind the rest of the modern world. This is doubtless going to improve as economic development continues, but for the time being, visitors and residents are advised to have some kind of private health cover organised. This does not have to be an expensive solution, and many health insurers offer packages that will cover you anywhere in the world.
  That said, the general standard of care in Vietnamâ?Ts hospitals and clinics is high, even if it is not available to the whole population. Unless major treatment is required, sticking with healthcare professionals in the major cities is fine.
  Transport
  Roads are still developing in Vietnam, and in cities the traffic congestion can sometimes be unbearable. As yet, there has been little effort to separate out road users into more appropriate groups and segregations. The concept of expressways or motorways is yet to make much impact. Many of the problems come from the fact that roads are funded and managed on different levels â?" national roads are run by the government, regional roads by the individual provinces and local roads are paid for by the individual towns and communes.
  The main rail line is a single line north-south route along the length of the country, though only the brave tackle the 30-40 hour journey from Hanoi to Ho Chi Minh City. Like the road system, rail is an area that will require some huge funding and organizational changes in order to bring it up to the standards required by a modern economy.
  And finally...
  Vietnam is one of the more challenging of the emerging property markets in the world â?" there are no astronomical price rises going on at the moment, and the economy is in a phase of reassessment with inflation and interest rate pressures. At the same time, there is a huge amount of potential in the country. The population is young and keen to work, foreign investment is being welcomed and beginning to have a real impact, and there will be a shortage of properties both for rental and to buy in years to come.
  The market is also not open to everyone, so if you are in one of the groups of people who qualify to buy property in Vietnam when the law changes on 1st January 2009, you could be in a strong position to take advantage of the market and economic development.
 9. Angst

  Angst Thành viên rất tích cực

  Tham gia ngày:
  20/10/2006
  Bài viết:
  2.445
  Đã được thích:
  0
  Trời ơi là chân dài và đẹp...
  http://ourways.net/2009/04/oi-triump-c%e1%bb%a9-th%e1%ba%bf-nay-thi/
 10. Angst

  Angst Thành viên rất tích cực

  Tham gia ngày:
  20/10/2006
  Bài viết:
  2.445
  Đã được thích:
  0
  http://www.iwr.co.uk/information-world-review/news/2187709/wikipedia-broken-beyond-repair
  Wikipedia ''broken beyond repair'' says co-founder
  By Iain Thomson, Information World Review 13 Apr 2007
  The co-founder of Wikipedia has said that the site is â?~broken beyond repairâ?T and criticised the Education Secretary for supporting the online encyclopaedia.
  Larry Sanger, who co-foundered the site with James Wales, was speaking two weeks after he started up a rival online information source Citizendium . The new site has articles checked and contributed by accre***ed academics and specialists, but will also accept publicly-written articles, once they have been checked.
  He spoke out after the Education Secretary Alan Johnson praised Wikipedia at the annual conference of the National Association of Schoolteachers and Union of Women Teachers (NASUWT), saying it opened up knowledge that was previously unavailable to those who could not get access to copies of the Encyclopaedia Britannica.
  â?oIâ?Tm afraid that Mr Johnson does not realise the many problems afflicting Wikipedia, from serious management problems, to an often dysfunctional community, to frequently unreliable content, and to a whole series of scandals,â? Sanger told The Times.
  â?oWhile Wikipedia is still quite useful and an amazing phenomenon, I have come to the view that it is also broken beyond repair.â?
  Last month a Wikipedia e***or who claimed to be a theology professor at an American college was unmasked as a 24-year-old college drop out.

Chia sẻ trang này