1. Tuyển Mod quản lý diễn đàn. Các thành viên xem chi tiết tại đây

thông tin môi trường Viêt Nam

Chủ đề trong 'Khoa học công nghệ và môi trường' bởi shavedpussycat, 30/01/2003.

 1. 1 người đang xem box này (Thành viên: 0, Khách: 1)
 1. shavedpussycat

  shavedpussycat Thành viên mới

  Tham gia ngày:
  30/01/2003
  Bài viết:
  82
  Đã được thích:
  0
  thông tin môi trường Viêt Nam

  WASHINGTON â?" "Agent Orange," the chemical used to strip Vietnamese and Cambodian jungles by U.S. forces during the Vietnam war, can cause leukemia, U.S. health advisers said.
  A second look at the evidence supports the idea that people exposed to the chemical may have a higher risk of chronic lymphocytic leukemia, the Institute of Medicine panel said. But there is not enough information to say just how many veterans or herbicide workers may be affected.

  The panel, which met Thursday at the request of the Department of Veterans Affairs, reexamined six separate studies on the possible link between Agent Orange and CLL.

  "The risk for CLL was found to be elevated in those whose occupations involved handling of or exposure to the types of herbicidal chemicals also used during the Vietnam War," the committee said in a statement.

  The herbicides, which got the nickname "Agent Orange" from the orange stripe on the barrels in which they were stored, include chemicals with such tongue-twisting names as 2,4-dichlorophenoxyacetic acid and 2,4,5-trichlorophenoxyacetic acid.

  "From 1962 to 1971, U.S. military forces sprayed herbicides over Vietnam to strip the thick jungle canopy that helped conceal opposition forces, to destroy crops that enemy forces might depend on, and to clear tall grasses and bushes from the perimeters of U.S. base camps and outlying fire-support bases," the Institute report reads.

  In an earlier report, an Institute panel had decided the evidence did not show a link between Agent Orange and leukemia â?" but the committee said the earlier examinations looked at all forms of leukemia together.

  UNIQUE TYPE OF LEUKEMIA

  CLL, which affects an estimated 7,000 Americans a year, is unique among the leukemias, the panel said.

  "CLL shares many traits with Hodgkin's disease and non-Hodgkin's lymphoma, both of which previously have been found to be associated with herbicide exposure," the report reads.

  "Both CLL and lymphomas originate from malignant B-cells, and CLL can transform into an aggressive non-Hodgkin's lymphoma known as Richter's Syndrome." B-cells are immune system cells.

  Panel chair Irva Hertz-Picciotto, a professor of epidemiology at the University of North Carolina and the University of California Davis, said this was what convinced the group to take a second look.

  The panel said no one has an accurate estimate of how many Vietnam veterans have been diagnosed with CLL.

  The Institute, which advises the federal government on medical matters, also reconfirmed findings that show Agent Orange can cause other cancers such as non-Hodgkin's lymphoma, Hodgkin's disease and soft-tissue sarcoma.

  "Also, scientific studies continue to offer limited or suggestive evidence of an association with other diseases in veterans â?" including Type 2 diabetes, respiratory cancers, prostate cancer, and multiple myeloma â?" as well as the congenital birth defect spina bifida in veterans' children," the report reads.


  Copyright 2003, Reuters
  All Rights Reserved
 2. shavedpussycat

  shavedpussycat Thành viên mới

  Tham gia ngày:
  30/01/2003
  Bài viết:
  82
  Đã được thích:
  0
  xin lỗi mọi người, bài này không nên đọc làm gì, mình định dịch ra nhưng khi dọc lại thì thấy nó chẳng liên quái dì đến VN cả nên thôi, thành thật xin lỗi mọi người.
  Bài viết chủ yếu quan tâm đến những cựu chiến binh Mỹ trong chiến tranh VN bị ảnh hưởng bởi chất độc màu da cam, còn môi trường hay sức khỏe của người dân VN thì "chưa" thấy quan tâm tới.
 3. NTA

  NTA Thành viên quen thuộc

  Tham gia ngày:
  23/01/2002
  Bài viết:
  453
  Đã được thích:
  0
  Cảm ơn bạn đã đóng góp cho diễn đàn những thông tin quí gía !
  Vấn đề của bạn rất hay ... nếu bạn dịch và post lên cho mọi người cùng biết thì tốt quá !
  Tụi mình đang chờ bài dịch của bạn đấy !
  Chào mừng các bạn đến với diễn đàn KHCN&MT
 4. nvl

  nvl ĐTVT Moderator

  Tham gia ngày:
  31/01/2002
  Bài viết:
  4.304
  Đã được thích:
  5
  Tôi tạm dịch như sau:
  WASHINGTON ?" "Chẩt độc màu da cam" Hoá chất được sử dụng để phá hoại các cánh rừng Việt Nam và Campuchia bởi quân lực Hoa Kì trong thời gian chiến tranh Việt Nam, có thể kéo theo bệnh máu trắng, các nhà chuyên gia sức khỏe Hoa Kì nói
  Một cái nhìn thứ hai ở chứng cứ này hỗ trợ ý kiến mà mọi người đã che đậy cho cái hoá chất xét có thể có một rủi ro lớn hơn về bệnh bạch cầu mãn tính, cuộc hội thảo Viện Y Khoa đã nói vậy. Nhưng không có đủ thông tin để nói rằng chỉ có bầy nhiêu cựu chiến binh và công nhân diệt cỏ bị ảnh hưởng.
  Cuộc hội thảo xét, cái mà đã họp Thứ Năm theo yêu cầu của Bộ Thương Binh, đã xem xét lại sáu nghiên cứu riêng về mối liên quan có thể giữa Chất độc màu da cam với bệnh bạch cầu mãn tính (CLL)
  "Rủi ro đối với CLL đã được tìm thấy để làm phấn chấn những người mà sự chiếm đóng của họ liên quan đến việc chế ngự hoặc vạch trần các kiểu của những hoá chất diệt cỏ cũng được sử dụng trong thời kì Chiến tranh Việt Nam" uỷ ban đã nói trong một bản tuyên bố.
  Những hóa chất diệt cỏ, cái mà có bí danh là "Chẩt độc màu da cam" từ cái sọc vàng trên những cái thùng mà chúng được chứa trong đó, bao gồm các hoá chất include chemicals với những cái tên thông tục như 2,4-đi clorua ôxi axit axêtic và 2,4,5-tri clorua ôxi axit axêtic
  "Từ năm 1962 tới 1971, Quân đội Hoa Kì đã phun xuống Việt Nam để phá hoại các cánh rừng rậm bao phủ mà đã giúp che đậy các lực lượng đối lập, để phá hoại vụ mùa mà các lực lượng quân sự có thể phụ thuộc vào đó, và để xoá những cây cỏ cao cũng như các bụi rậm đi khỏi khu vực bên ngoài doanh trại Hoa Kì và các lực lượng yểm trợ bên ngoài," báo cáo của Viện đọc.
  Trong một bản báo cáo trước đây, một hội thảo của Viện đã quyết định bằng chứng xét không chỉ ra một mối liên quan giữa Chất độc màu da cam và bệnh máu trắng ?" nhưng uỷ ban đã nói những khám phá trước đó đã nhìn vào tất cả các mẫu của bệnh máu trắng cùng với nhau
  KIỂU ĐẶC BIỆT CỦA BỆNH BẠCH CẦU
  CLL, bệnh mà ước đoán đã ảnh hưởng đến khoảng 7000 người Mĩ một năm, là đặc biệt so với các bệnh bạch cầu, hội thảo nói
  "CLL chia sẻ nhiều đặc điểm với bệnh của Hodgkin và bạch huyết của không Hodgkin, cả hai bệnh đều đã được tìm thấy trước đây để hội nhập với sự vạch trần của hoá chất diệt cỏ," báo cáo xét đọc.
  "Cả CLL và bạch huyết đều bắt nguồn từ các tế bào B ác tính, và CLL có thể chuyển thành một cuộc xâm lăng của bạch huyết không Hodgkin được biết dưới dạnh hội chứng Richter" Các tế bào B là các tế bào miễn dịch trong hệ thống các tế bào
  Chủ tịch hội thảo Irva Hertz-Picciotto, một giáo sư dịch tễ tại đại học Bắc Carolina và đại học California Davis, đã nói rằng điều này là cái mà nhóm tin chắc để đưa ra quan điểm thứ hai.
  Hội thảo nói rằng không ai có một cái ước lượng chính xác bao nhiêu cựu chiến binh Việt Nam đã được chẩn đoán với CLL.
  Viện nghiên cứu, nơi đã khuyên chính quyền liên bang về những vấn đề y học, cũng đã xác nhận lại những việc tìm thấy cái mà chỉ ra Chất độc màu da cam có thể kéo theo các ung thư khác như bạch huyết không Hodgkin, bệnh Hodgkin và Sáccôm mô mềm
  "Cũng vậy, các nghiên cứu khoa học tiếp tục đưa ra những bằng chứng giới hạn hoặc gợi mở về sự hội nhập với những căn bệnh khác trong những cựu chiến binh ?" bao gồm bệnh đái đường nhóm 2, ung thư phổi, ung thư tuyến tiền liệt, và đa tuỷ sống ?" cũng như là những dị tật bẩm sinh xảy ra với con cái của các cựu chiến binh" báo cáo đọc.
  (Reuters)
  Xin lỗi vì trình độ tiếng Anh hạn chế!
  "Những việc cần làm ngay"
 5. shavedpussycat

  shavedpussycat Thành viên mới

  Tham gia ngày:
  30/01/2003
  Bài viết:
  82
  Đã được thích:
  0
  thành thật xin lỗi các bạn, mình đã cố dịch đoạn sau sang tiếng Việt nhưng quả thật la rất chậm và đoạn dịch rất không...tiếng Vviệt, mình đang thử dịch lại
  được trich từ : Catherine Locke (2000) Changing places: Migration's social and environmental consequences; Environment. Washington. Vol. 42, Iss. 7; pg. 24, 12 pgs
  Vietnam's Migration-Environment Linkages
  Vietnam has a long-standing policy of attempting to achieve balanced regional development through redistribution of its population into new agricultural areas and restricting movement to cities.29 Interwoven social and institutional factors determine the collective resilience of Vietnam's communities. If a policy of redistribution of people is to reduce vulnerability and enhance resilience, migrants must have the ability to cope in novel circumstances.

  Much migration in Vietnam does not occur through permanent resettlement but through temporary migration with migrants retaining family ties and even land in their home areas. Such migration results in remittances to those rural areas, even from relatives living long distances from home. For Hanoi, the freeing up of labor mobility during the past decade has resulted in large influxes of migrants from all over Vietnam, including the adjacent Red River Delta as well as from the southern and central provinces (see Figure 2 below). This is classic "pull" migration resulting from the increasing real wages and opportunities in Hanoi. The spectacular economic and population growth of Ho Chi Mink City in the 1990s eclipses that of Hanoi.30 A study of Vietnam's census data by Anh Dang and his colleagues at Brown University suggests that temporary and circular migration will increase as a proportion of all migration as a result of the economic liberalization that has proceeded apace since the early 1990s.31 In ad***ion, the intensifying market reforms and relaxation of some regulations on population movement will increase population mobility and voluntary migration in Vietnam
  Planned resettlement and population dispersal policies, begun in the north of Vietnam under the 1961-1965 Five Year Plan, were motivated by the desire to reduce high population densities in the Red River Delta and to spread population more evenly into more sparsely populated and previously nonagricultural upland areas. This policy, in the period from 1961 to 1975 alone, resulted in the movement of one million people from the Red River Delta.32 Policy interventions in the 1990s, such as subsidies and regulation on movement, have been somewhat successful in balancing the spatial concentration of economic growth throughout Vietnam and in encouraging migration from those areas perceived to be overpopulated. Despite these efforts, however, the sending provinces and cities were still experiencing net immigration in the 1990s.
  The sheer pace of change in Vietnam contrasts with the timespans over which significant demographic responses, such as declining fertility, may influence embedded social and cultural institutions. The sociocultural and institutional factors that mediate the relationship between population and environment in Vietnam include collectivized agriculture, fertility control policies, the commune system and kinship relations, high levels of spending on education and health, and the technologies of intensive agriculture and coastal resource extraction.33 Offsetting the retrenchment of government institutions and associated decreases in collective action, is the re-emergence of civil society in the shape of local institutions and the increasing importance of kinship ties.34 These local level institutions are associated with local collective action and with economic activities such as local level cre*** schemes.
  Table 3 below illustrates the reversal of major environmental issues in uplands and lowlands. The mountainous regions have been the major recipients of planned migrants but are also the home of the country's large ethnic minorities. Here the issues center around deforestation and land cover change, the sustainability of the local economic activities, and the spread of diseases such as malaria. In response, the government has enacted the Barren Lands Directive to attempt to reverse the deforestation trend. Forest areas are now allocated to communities, with mixed degrees of success depending on how these harmonize with tra***ional forest management practices.35 By contrast, the lowlands are the site of most of the major spontaneous migration as large numbers of people move to take up the advantages of rapid economic growth in cities such as Hanoi and Ho Chi Minh City, straining the services in these urban areas with classic problems of urban stress and poverty.36
  The opportunities for agricultural-based development in Vietnam are limited. The vast majority of land that could be turned over to agriculture has already been converted, and the limited prospects for further expansion of irrigation technology are a major constraint to increased agricultural production.37 Thus, much resettlement involves the conversion of coastal wetlands, mangroves, and estuarine mudflats to agricultural land or for use as aquaculture. In contrast, much spontaneous migration is circular and plays a role in livelihood strategies that do not involve relocating entire households.
  Household strategies for enhancing security in rural coastal Vietnam are primarily based on increased commercialization of resource use in agriculture.38 In areas where researchers have carried out detailed studies, migration and remittances form an important part of the set of risk minimizing household strategies. In Xuan Thuy District, Nam Dinh province, migration to Hanoi (130 kilometers away) for work in the recycling industry is concentrated in two villages in the north of the district and contributes to proactive management of environmental change.39 Temporary migration to the city provides an invisible fund for rural development that people spend on children's education, health care, community cultural life, and farm inputs. Total migration remittances for Xuan Thuy have been estimated to be worth $850,000 U.S. annually. Village specialization in recycling has evolved from involving only individuals to exploiting a variety of social institutions (including guilds, kin, and territorial affiliation) that facilitate urbanrural linkages because they were released from commitments to agricultural cooperatives in the period after Vietnam moved away from central planning
  In terms of social resilience, policy interventions that restrict temporary migration restrict the opportunities for livelihood enhancement and risk sharing through remittances. However, to benefit society and the environment, migration policies and incentives should consider market opportunities, labor mobility, and spatial physical planning to minimize physical risks in coastal zones. Thus, the policy of distributing populations to coastal provinces for targeted industrial development, because of their natural comparative advantages, has inherent physical risks and drawbacks. In Vietnam, these drawbacks are associated with typhoon and flooding risks as well as the potential for overexploitation of coastal and fisheries resources.40 The conflict between planned migration policies and the spontaneous demand for increased population mobility is a major challenge for Vietnam and other Southeast Asian countries

Chia sẻ trang này