1. Tuyển Mod quản lý diễn đàn. Các thành viên xem chi tiết tại đây

Vệ sinh & An toàn thực phẩm - Những điều nên biết! Xì dầu Trung Quốc có nguy cơ gây ung thư ( trang

Chủ đề trong 'Ẩm thực' bởi chits, 12/04/2003.

  1. 1 người đang xem box này (Thành viên: 0, Khách: 1)
  1. ladymeomuop

    ladymeomuop Thành viên mới

    Tham gia ngày:
    09/09/2003
    Bài viết:
    2.050
    Đã được thích:
    0
    Bài của h99
    Mời các bạn đọc bài này rồi tấy chay ngay xì dầu Trung Quốc!
    Chinese soy sauce from human hair leaves fatal aftertaste in JapanBy Ryann Connell
    Staff Writer
    November 17, 2004
    Chinese soy sauce made from human hair is cancer causing and restaurants throughout Japan could be using it, screams Asahi Geino (11/25).
    From January to September last year, 653 tons of soy sauce was imported from China.
    "Chinese restaurants make up the bulk of places in Japan that use Chinese soy sauce," an insider in the tra***ional Asian condiment industry tells Asahi Geino. "Chinese soy sauce goes better with Chinese food than the Japanese-made product does."
    Fears about Chinese soy sauce were sparked by a report on Chinese TV that noted local makers were using human hair to create their condiments. Japanese soy sauce makers used to use human hair, too.
    "During the Pacific War (World War II), food shortages meant that the soy beans used to make sauce instead became a foodstuff and hair was gathered from barbers and used to make ersatz soy sauce," Satoshi Noguchi, the boss of Noguchi Rihatsu barbershop in Kashiwa, Chiba Prefecture, tells Asahi Geino.
    Human hair makes an alternative to soybeans because it contains the amino acids that give the sauce its flavor. Some say Chinese soy sauce makers who use hair as an ingredient are posing a cancer risk because of the powerful chemicals they use to extract the amino acids from human hair.
    Chinese soy sauce manufacturers say they want to continue making human hair sauce because it''''s much cheaper than using soybeans. But outrage caused the Chinese government to ban the process, although many unscrupulous soy makers continue prowling barbershops for their economic alternative.
    "It''''s not the hair that causes cancer," the soy sauce business insider says, adding that it''''s possibly caused by MCP, a fluid in the body associated with the breakdown of proteins and increasingly accused of having a potential link to the disease.
    China is clearly treating human hair sauce as a problem. Japan bans the use of soy sauce made from anything other than organic proteins, so the animal proteins in human hair sauce are naturally banned.
    That''''s not to say some of the controversial sauce hasn''''t already been imported.
    "We confirm ingredients and production methods at 31 inspection points at sea or airports throughout the country and have not had a single report of that nature since the start of this year," a spokesman for the Ministry of Health, Labor and Welfare says. "Perhaps this product was never imported."
    Yet, most food inspections at customs are little more than a cursory glance at documents, keeping alive the possibility that some of the human hair sauce may have slipped through.
    "It''''s just not realistic to examine all the soy sauce imported from China," a ministry spokesman tells Asahi Geino. "There''''s no way we could even possibly do it."
    __________________
    Nguồn:
    http://www.jref.com/forum/showthread.php?t=13146
    Được ladymeomuop sửa chữa / chuyển vào 02:04 ngày 15/02/2005
  2. phuongdong365

    phuongdong365 Thành viên mới

    Tham gia ngày:
    11/06/2013
    Bài viết:
    13
    Đã được thích:
    0
    Những bí quyết rửa sạch thức ăn

    Thủ lợn: Trước hết bổ đôi thủ lợn ra, moi sạch tuỷ não, sát muối hai bên trong ngoài, sau đó treo lên chỗ cao ráo một lúc rồi hạ xuống rửa lại bằng nước ấm là được.

    Thịt lợn: Bề ngoài của thịt dễ bị dính bụi bẩn, rửa nước lã rất khó sạch, cho nên phải ngâm vào nước vo gạo khoảng 10 phút. Sau đó đem rửa lại bằng nước lạnh

    Làm sạch Lòng lợn: Nhúng lòng vào trong nước muối loãng và dung dịch giấm, cạo bỏ chất bẩn ở bên trong ra, tráng qua nước lạnh rồi bỏ vào nước vo gạo ngâm một lúc. Sau đó rửa lại bằng nước lạnh.

    [​IMG]

    Chỉ cần 1 chút dấm khi làm sạch lòng sẽ giúp món lòng lợn trở nên sạch và ngon

    Dạ dày lợn: Dùng dao cạo bỏ những chất bẩn đi, rửa qua nước lạnh sau đó lấy bột mì sát lên bề mặt dạ dày, dùng tay nhào đều trong vài phút rồi rửa lại bằng nước lạnh, cứ như vậy 2 lần là sạch.

    Cá hố: Ngâm cá hố vào trong nước từ 50-70 độC khoảng 15 phút. Sau đó vớt ra thả ngay vào nước lạnh, rồi dùng tay hoặc bàn chải trà mạnh, như vậy vẩy cá dễ mất đi rồi rửa lại bằng nước lạnh.

    Da sứa: Có thể dùng dao thái da sứa thành những sợi nhỏ, ngâm vào nước muối, dùng tay sát qua, sau đó xả nước vài lần là sạch.

    Mộc nhĩ: Thả mộc nhĩ khô vào nước vo gạo ngâm khoảng 30 phút. Làm như vậy khi vớt ra dễ rửa sạch mà mộc hĩ lại nở to, xốp mềm, mùi vị còn thơm ngon.
    Nấm hương: Thả nấm hương vào nước muối loãng khoảng nửa giờ, sau đó xả lại bằng nước lạnh là sạch.

    Sưu tầm (Bibun.vn)
  3. chiatayroi

    chiatayroi Thành viên tích cực

    Tham gia ngày:
    27/03/2014
    Bài viết:
    379
    Đã được thích:
    2
    tks

Chia sẻ trang này